Household Waste Recycling Centre | Stockport

Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate was used to speed up the construction of a new household waste recycling centre at Stockport, constructed by Costain, for the Greater Manchester Waste Disposal Authority.



Household Waste Recycling Centre | Stockport

Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate was used to speed up the construction of a new household waste recycling centre at Stockport,constructed by Costain, for the Greater Manchester Waste Disposal Authority. The roadways between the recycling skips needed to be raised two metres above the land surface.

The wall sections were constructed as a u-section and the Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate fill placed in the u-section to a depth of 1.8 metres. This was capped with MOT type 2 material and C1 concrete. Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate was chosen for speed and ease of fill and for the low weight which reduced pressure on the retaining walls of the construction. Service ducts are securely buried in the Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate to avoid risk of deformation by traditional fill materials.

The nine-month construction programme of the Adswood Household Waste Recycling Centre at Stockport called for the roadway construction to one of the final sectors and the Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate was delivered by walking floor bulk transport and placed by mechanical shovel which was also used to track and compact the material into place.

For this project speed of delivery and application was of great importance as the Recycling Centre remained open during the construction, and health and safety for the visiting public was a major consideration. Equally, due to the restricted access and tipping area the walking floor vehicles were given little or no tolerance. The narrow ramps were confined on both sides with concrete walls which called for precision and accuracy in order to safely reverse the vehicles into position. 2410m³ of Leca® Lightweight Expanded Clay Aggregate was used in this project at the Adswood Household Waste Recycling Centre.