THE GREEN RE-ESTABLISHMENT OF THE CLAY PIT IN HINGE

In Leca, if you, for various reasons, are not able to recover anymore clay from a clay pit, the digging process is shut down and a re-establishment process is begun. At the plant in Hinge, this happened 50 years ago when the old clay field was not providing anymore. Today you almost won’t believe that there was ever a clay field in that area.

The scenic area behind the Hinge plant seems to be completely untouched with lots of trees, bushes, lakes and wildlife. It's quite a surprise that in that exact area, about 50 years ago, there was a brown clay field. At the time there were strict rules on how the clay field should be re-established at the end of use. Today, the area is extremely idyllic, but not necessarily due to the strict rules and human interference, on the contrary.

Hinge Plant for Leca Lightweight Aggregate

It turned out that many of the trees and bushes that were planted died after a while. Instead, other species that you wouldn’t think would appear in that area emerged. This is one of the reasons why the municipality does not give rules on what to plant, where and when, anymore. Instead they give a number of suggestions that you can voluntarily follow and/or let nature do the job by itself.

Nature always finds a way to recover itself and therefore the plan for the current clay field in Hinge, which is very close to the old one, is to let nature do it’s magic, with a bit of help from us, following the guidelines from ecological experts.

Hinge Factory for Leca LIghtweight Expanded Clay Aggregate

The guidelines are especially aimed at strengthening the biodiversity, which is already very strong in the old as well as the new clay field near the Hinge factorySalamanders, deer, honey bees, etc. are living side by side. Honey bees - mainly because we have allowed some beekeepers to have beehives nearby, so that the bees can pollinate the flowers helping them spread and flourish in the surrounding area.

When digging clay, lakes are naturally formed. To avoid too many wet areas, some of the holes are filled with the surplus soil coming from manufacture – in that way we are moving around the resources that we borrow from nature.